4.7.2017

Instan toimitusjohtaja Talouselämässä: "Johtamisen näkökulmasta turvallisuus on vaikea asia"

– Toimitusjohtaja ei läheskään aina ole mikään tietoturvan asiantuntija, mutta hänen vastuullaan on rekrytoida organisaatioon oikeat asiantuntijat oikeaan paikkaan, Insta Groupin toimitusjohtaja Henry Nieminen sanoo Talouselämän haastattelussa.

Kiristyshaittaohjelma WannaCry levisi toukokuussa maailmanlaajuisesti jopa satoihin tuhansiin tietokoneisiin. Saastuneiden joukossa oli suuryrityksiä, kuten autonvalmistaja Renault Ranskassa ja Britannian terveydenhuoltojärjestelmän sairaaloita. Suomessa vahingot jäivät pieniksi, ehkä muutamiin kymmeniin koneisiin.

– Haitta olisi ollut pääosin torjuttavissa, jos yritykset ja organisaatiot olisivat päivittäneet säännöllisesti tietojärjestelmänsä ja tuotantolinjojensa automaation.

WannaCry on Niemisen mielestä viruksena kömpelö pikkujuttu, mutta hyvä esimerkki siitä, että digitaalisen turvallisuuden johtaminen pitäisi kuulua osaksi yrityksen kaikkea johtamista.

– Ylimpien johtajien pitää osata arvioida yrityksen riski- ja tavoitetaso ja tehdä organisaation vastuutukset siten, että se pystyy toimimaan sekä normaalioloissa että kriittisissä tilanteissa.

Lue juttu Talouselämän verkkosivuilta (koko juttu löytyy heinä-elokuun Fakta-lehdestä)